Lachegyi Imréről

Életrajz

Lachegyi Imre furulyaművész—tanár, a magyar régizenei élet meghatározó alakja, 1966-ban született. Négyéves korában kezdte zenei tanulmányait fúvós hangszereken a váci Bartók Béla Zeneiskolában, majd a szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskolában harsona tanszakon. 1986-tól a Debreceni Zeneművészeti Főiskola szolfézs—zeneelmélet szakán, majd később a budapesti ELTE főiskolai karán folytatta tanulmányait ének—zene—karvezetés szakon. Itt szerezte első diplomáját 1991-ben. Blockflötézni 1986-ban kezdett Róbert Györgynél és Czidra Lászlónál. Második diplomáját a Szegedi Egyetem régizene—blockflöte szakán szerezte, 2002-ben. Tanára Lőrincz László volt. Már a ‘90-es években saját régizene együttest alapított, mellyel rendszeresen koncertezett és két lemezt is készített.

Művészeti vezetője a Sonora Hungarica Consort régizene együttesnek, mely főként kora barokk és barokk műveket játszik blockflöte, csembaló, viola da gamba hangszereken, gyakran énekesek és egyéb hangszeresek közreműködésével, valamint alapítója és vezetője a Sebastian Consortnak, amellyel a középkortól a kortárs zenéig, változatos előadói apparátusokkal valósítja meg művészi elképzeléseit. Ezekben az együttesekben, valamint más formációkban Magyarország számos kiváló és elismert zenészével működött már együtt, többek között: Ábrahám Márta, Szászvárosi Sándor, Bednarik Anasztázia, Bogányi Gergely, Bogányi Tibor, Anneke Boeke, Kiss Noémi, Klembala Géza, Jónás Krisztina, az Accord Vonósnégyes, Klenyán Csaba, Győri István, Dinyés Soma, Cser Ádám, Szigetvári Dávid, Kállay Gábor, Róbert György, Balogh Zsolt, Huszár Anita, Papp Dániel, Cs. Nagy Ildikó.

Lachegyi Imrét a népzene és improvizatív zene világa is foglalkoztatja; gyakran saját szerzeményeit is megszólaltatja. Saját műveiből áll Visio c. műsora is, amelyben zenész gyermekei is közreműködnek — e műsort 2012-ben hanglemezen is kiadta.

Elnöke az elsősorban a régizene magyarországi népszerűsítésére és támogatására létrehozott Consort Zenei Alapítványnak, valamint művészeti vezetője az alapítvány által szervezett Börzsöny Barokk Napok régizenei fesztiválnak, de rendszeres közreműködője az alapítvány által szervezett más koncerteknek is.

Lachegyi Imre tanári munkássága is jelentős: több, mint két évtizede a váci Bartók Béla Zeneiskola tanára, továbbá tanított a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában és a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolában is, utóbbiban Szászvárosi Sándor viola da gamba- és Kovács Katalin csembalóművésszel együtt a régizene-oktatás megszervezője volt.

Több évtizedes kiemelkedő művészi és pedagógiai munkássága elismeréseképpen 2014. január 22-én megkapta a Vác Város Művészeti Díját.

Eddig hét lemeze jelent meg.

Töltse le a hivatalos életrajzot PDF formátumban »

Consort Zenei Alapítvány

Lachegyi Imre a Consort Zenei Alapítvány elnöke és egyben az alapítvány által szervezett koncertek és kiadott lemezek egyik fő közreműködője.

Az alapítvány honlapja »

Kövesse az alapítványt a Facebookon »