Együttesek / Projektek

Az alábbiakban Lachegyi Imre állandó együtteseiről és projektjeiről olvashat. Az együttesek és projektek koncertműsorait, valamint további, egyedi felállású koncertműsorokat is talál a Műsorok oldalon.

Lachegyi Imre: Visio

Lachegyi Imre legújabb projektje saját, stílusok határán álló szerzeményeiből, gyermekeivel, valamint Miklós Szilveszter jazz-dobossal. A műsorból 2012-ben hanglemez is megjelent.

„Annak ellenére, hogy immár két évtizede régizenészként a reneszánsz és barokk zene előadójaként ismert meg a közönség, mindig közel állt hozzám a jazz és a népzene formanyelve, előadói interpretációs habitusa. Elsősorban a mindhárom stílusban jelenlévő improvizatív előadásmód mentén kapcsolódik egymáshoz a három különböző zenei kifejezésmód. Sok évvel ezelótt születtek első kompozícióim szóló furulyára, melyek népzenei ihletésű, jazzes fogalmazású darabok voltak. Időközben felnőttek a gyermekeim, Máté jazz-zongorista lett, Anna lányom csellista, Róza pedig hegedűs. Így kínálkozott a lehetőség, hogy a már meglévő számokat meghangszereljük, és újabbakat írjak ilyen felállású együttesre, mely ily módon egy családi zenekar, kiegészülve egy kiváló ütőssel, zenész barátommal, Miklós Szilveszterrel.” (Lachegyi Imre)

Előadók:

Műsor »
Tovább a lemezhez: információ, zenehallgatás, megrendelés »
Képek a 2011. novemberi koncertről »

Lachegyi Imre — Papp Dániel — Oláh Aino — Szászvárosi Sándor

A négy kiváló művész értő, érzékeny és virtuóz előadásában a barokk zene legjobb, legsziporkázóbb kamaraművei szólalnak meg Johann Sebastian Bach és Georg Philipp Telemann triószonátáitól Hotteterre, Turini, Castello és Vitali darabjaiig.

Az előadók közös zenei munkája évekkel ezelőtt kezdődött: Lachegyi Imre mintegy 20 éve játszik együtt Szászvárosi Sándorral különböző együttesekben, illetve majd’ minden lemezén. Papp Dániellel és Oláh Ainóval pedig szintén évek óta koncertezik együtt. A négy nagyszerű és a barokk zenében otthonosan mozgó előadó összjátékát nagy technikai és művészi felkészültség, érzékenység, élvezetes előadásmód, stílusismeret, a legapróbb rezdülésekig összehangolt közös játék és kreativitás jellemzi.

Műsorukban változatos, ízig-vérig barokk zene szerepel a kor legkiválóbb alkotóitól. Egyik legjobb műsorukban a német barokk Bach után talán legnagyobb, igen termékeny és sokoldalú mestere, Georg Philipp Telemann triószonátái szerepelnek. Lachegyi Imre évtizedek óta aktívan foglalkozik Telemann zenéjével — véleménye szerint az ebben a műsorba beválogatott sokszínű, sziporkázó művek még a mester többi triója közül is kiemelkednek. A műsorból 2011-ben hanglemez is megjelent, amelyet több sikeres koncerten is bemutattak.

Előadók:

Műsorok »
Tovább a lemezhez: információ, zenehallgatás, megrendelés »
Képek a lemezfelvételről és az együttes koncertjeiről »

Sebastian Consort

A Sebastian Consort változatos előadói apparátusú régizenei együttes, amelyben Lachegyi Imre kiváló zenésztársaival együtt a középkortól a kortárs zenéig ívelő különleges műsorokban valósítja meg zenei elképzeléseit. Tisztán régizenei (középkori, reneszánsz, kora- és érett barokk műveket tartalmazó), valamint régi- és kortárs művekből álló vegyes műsorokkal is fellépnek, akár tisztán hangszeres, akár énekesekkel kiegészült apparátussal. Egyik legkülönlegesebb programjukban („500 éves kortársaink”) improvizatív részekkel és elektromos effektek felhasználásával válik egészen egyedi atmoszférájúvá zenéjük.

A Sebastian Consort régizenei együttest 2003-ban alapította Lachegyi Imre furulyaművész azzal a céllal, hogy a reneszánsz és barokk consortzenét Magyarországon népszerűsítsék és elterjesszék, valamint hogy különleges, ritkán játszott műveket kutassanak fel és adjanak elő. Az együttes eredetileg tisztán blockflötékből álló consort volt, első műsoraikban —amint arra az együttes neve is utal— meghatározó helyet foglaltak el Johann Sebastian Bach billentyűs (elsősorban orgonára írt) műveinek átiratai. A consort felállása azonban az évek során átalakult, repertoárja pedig mind műfaji, mind időbeli kereteit tekintve kibővült. A Sebastian Consort jelenleg ún. „tört-consortként” működik, azaz különböző hangszercsaládba tartozó hangszereken játszó előadókból áll, amely emellett gyakran énekesekkel is kibővül, repertoárja pedig a középkortól egészen a barokkig terjed, ám többször megszólaltattak már kortárs műveket is. Az elmúlt években mintegy 50 koncertet adtak Vácott, Budapesten és az egész országban. Szívesen koncerteznek különleges atmoszférájú helyszíneken, egyedi előadói apparátussal, különleges műsorokkal.

Az együttes tagjai:

Az együttes legkisebb felállásban négy zenésszel lép fel, a különböző felállásokban az alábbi művészek működnek közre:

Műsorok »
Képek és videók az együttes koncertjeiről

Sonora Hungarica Consort

A Sonora Hungarica Consort 20 éve alapított régizenei együttes, amelynek művészeti vezetője Lachegyi Imre. Alapvető felállásukban —furulya, csembaló vagy pozitív orgona és viola da gamba, gyakran énekes szólistával kiegészülve— szinte a teljes barokk kamarazene-irodalmat felölelő repertoárjukból állítanak össze változatos, virtuóz koncertműsorukat.

A Sonora Hungarica Consort régizene együttes 1992-ben alakult hivatásos historikus zenészekből. Az együttes repertoárja a reneszánsz és barokk kor kamarazenéjéből áll. A Sonora Hungarica Consort legkisebb felállása egy trió: blockflöte, csembaló vagy pozitív-orgona, valamint viola da gamba, amely gyakran bővül ki énekesekkel és egyéb régizenei hangszerekkel, alkalmassá válva kisebb oratórikus és zenekari művek (például kantáták, concertók stb.) előadására. Az együttes fennállása óta számos koncertet adott Magyarországon és külföldön egyaránt. Az együttesnek három lemeze jelent meg: Francia és német kamarazene a XVII—XVIII. századból (2001); Német kamarazene a XVII—XVIII. századból (2003); Aliento Seráfico — Barokk kamarazene Itáliából és Spanyolországból (2006).

Az együttes tagjai:

Az együttes legkisebb felállásban három zenésszel lép fel, ez a felállás egészülhet ki további hangszeresekkel és énekes szólistákkal. Az együttes különböző felállásaiban az alábbi művészek működnek közre:

Műsorok »
Francia és német kamarazene a XVII—XVIII. századból — a hanglemez részletes adatai, meghallgatható zeneszámok, megrendelés »
Német kamarazene a XVII—XVIII. századból — a hanglemez részletes adatai, meghallgatható zeneszámok, megrendelés »
Aliento Seráfico — a hanglemez részletes adatai, meghallgatható zeneszámok, megrendelés »
Képek az együttes koncertjeiről »

Követés és hírlevél

Értesüljön a legújabb hírekről, koncertekről, médiafájlokról és frissítésekről:

Consort Zenei Alapítvány

Lachegyi Imre a Consort Zenei Alapítvány elnöke és egyben az alapítvány által szervezett koncertek és kiadott lemezek egyik fő közreműködője.

Az alapítvány honlapja »

Kövesse az alapítványt a Facebookon »